Meditatia vidului – Zero Point Meditation
18 decembrie 2018
Nutriția enzimatică și biohacking – Webinar
23 decembrie 2018
Meditatia vidului – Zero Point Meditation
18 decembrie 2018
Nutriția enzimatică și biohacking – Webinar
23 decembrie 2018
Spread the love

Aceste informații reprezintă in același timp un protocol de optimizarea a corpului si a creierului, dar sunt si instrumente pentru cei care sunt curioși sa descopere mai multe despre ei si despre ce se poate face cu ajutorul nutriției, dar mai ales cu ajutorul enzimelor.

Am studiat mulți ani pentru a înțelege procesele pe care le-am descris in acest material, si chiar daca nu este scris într-o maniera academica, nu înseamnă ca nu poate fi folosit ca ghid. Am testat toate lucrurile despre care am scris. Țin sa menționez faptul ca cunoașterea pe care am acumulat-o nu îmi aparține, chiar daca multe din ceea ce descriu aici se bazează pe intuiție si studiu. Cunoașterea a aparținut si va aparține omenirii, si de aceea ii menționez in aceste pagini pe cei care si-au adus aportul la cunoașterea mea in domeniul nutriției, si a funcționalității corpului nostru, care este o minune atât mecanica, cat si divina in același timp.

Corpul uman e foarte rezistent si complex. Corpul si creierul reprezintă, împreuna, o mașinărie foarte complexa, si pot spune ca după mulți ani de studiu, sunt încă la începutul descoperirii unei minuni tehnologice/divine cu mult peste așteptările mele. Sa iți dau un exemplu. Ceea ce face ficatul ar putea fi reprodus într-o uzina chimica ce ar necesita o suprafața pe peste 200 de hectarepentru a fi construita de noi cu tehnologia actuala. Peste noapte, un ficat normal afectat se poate regenera cu o rata de 600-1000 %, incredibil, nu-i așa? Si totuși cat de mult putem afecta corpului nostru încât sa nu reușească sa își revină, chiar si cu aceasta abilitatea incredibila de anihilare a toxinelor, de regenerare si alchimizare?

 

Ceea ce e nevoie sa știm, este ca boala sau proasta funcționare a sistemelor apare doar din 2 motive:

  1. Proasta alimentare a corpului si implicit a celulelor (20% din probleme) – INPUT
  2. Proasta eliminare a reziduurilor (aceasta fiind cauza a 80% din probleme) – OUTPUT.

Optimizarea nutriției corpului va avea ca efect in cascada o multitudine de benefici. Fiecare face cat poate si cat este dispus sa muncească in aceasta direcție. Eu vin aici cu o sugestie de optimizare simpla care are la baza optimizarea hidratări corpului si a enzimelor.

Ca de o obicei majoritatea problemelor nu sunt doar in INPUT ci in OUTPUT, sau mai bine spus in echilibrarea ecuației INPUT-OUTPUT. Sa iți dau un exemplu simplu: Noi suntem o grămadă mare de celule si 2 fluide, Sângele si Limfa. Sângele aduce tot ce e nevoie si limfa elimina toxinele. Sângele reprezintă 25% din volumul de lichid care circula in corp si limfa reprezintă 75%. Cum iți spuneam, problema e la output si optimizarea eliminării e cheia.

Nutriția este un domeniu care începe sa ia amploare odată cu descoperirea importantei alimentelor si a modului de utilizare in viată noastră. Ce mâncam si cum mâncam s-a dovedit ca are un impact direct asupra stării noastre de sănătate si implicit asupra calității vieții noastre si asupra energiei noastre. Nutriția enzimatica nu introduce nimic nou per se in nutriție, ci explica cum poți sa folosești nutriția si enzimele intr-un mod extrem de eficient pentru ca sa oferi organismului exact ce are nevoie pentru ca sa se repare, sa se vindece si apoi sa se regenereze (anti-ageing)Nutriția enzimatica e un secret ținut bine ascuns, dar pe care am început sa il descoperim datorita științei si a cunoașterii. Eu zic ca l-am descoperit pentru ca avem nevoie de el.

Ce e nou atunci?

Noua e viziunea. Noua este cunoașterea integrata si detaliata legata de rolul enzimelor si modul lor de funcționare. Noua e informația ca noi nu producem enzime la infinit si puterea lor scade de-alungul vieții. Acestea sunt doar 2 exemple pentru același fenomen al nutriției, despre care majoritatea considera ca merge oricum de la sine. Ei bine, nu merge chiar așa de la sine, si acesta este de fapt rolul acestui material. Voi explica cum de fapt stau lucrurile in măsura cunoașterii pe care am experimentat-o. Puterea sta in cunoaștere.

Depindem de enzime pentru a fi in viată. Depindem de enzimele digestive pentru a fragmenta alimentele si depindem de mii de enzime metabolice pentru procesele interne. Voi detalia toate aceste aspecte pentru a avea o viziune de ansamblu.

Traiectul digestiv, sau sistemul digestiv este specializat sa proceseze cat mai bine alimentele si apa. De fapt avem nevoie de apa ca sa procesam alimentele si orice proces in interiorul nostru, dar asta e o poveste conexa. Din momentul in care te gândești la ce ai vrea sa mănânci ceva, creierul tău pregătește organismul si in special sistemul digestiv pentru acest lucru. Apoi când vezi efectiv mâncarea, deja secreți anumite enzime si fluide digestive. In momentul in care mâncarea a atins gura, corpul pornește toate sistemele aferente alimentului care a ajuns in gura ta. Corpul STIE exact ce mănânci si pregătește ce are nevoie pentru a digera acel aliment. Daca nu e pregătit, sau nu poate sa îl digere, corpul va bloca alimentele in stomac (se blochează sfincterul piloric) si apare fenomenul de indigestie. Acesta e un mecanism de apărare pentru ca te forțează sa vomiți conținutul toxic sau indigerabil al stomacului, împiedicând intoxicația. Corpul e deștept, ca sa zic așa.

Următorul pas e secreția de enzime, fără de care nu se poate face digestia. Majoritatea enzimelor digestive sunt secretate de pancreas, restul de gura prin glandele salivare, ficat, duoden, intestin subțire. Enzimele fracționează alimentele in molecule mici care pot fi asimilate. Fără enzime digestia e grea, apare fenomenul de fermentare si putrefacție. Apar gazele care de fapt e un fel de spuma mai întâi si care îngreunează si mai mult digestia. Concluzia e ca mâncam, dar nu digeram nici jumătate din alimente daca nu avem enzimele necesare.

In prima parte a vieții, sa zicem pana la 25 de ani, avem un posibilitatea sa producem multe enzime si de o calitatea foarte buna. Apoi stocul enzimatic scade si eficienta enzimelor la fel. Motivele sunt multiple dar principalul factor e alimentația procesata care nu mai conține enzime vii care sa ne ajute la digestie si care sa refacă stocul enzimatic intern. In felul acesta digestia alimentelor devine puțin cate puțin din ce in ce mai greoaie. Asta nu ar fi o problema daca in urma acestui proces nu am rămâne cu o grămadă de deșeurile care rezultata din digestia parțiala a alimentelor prost metabolizate. Putin cate puțin acest lucru ne afectează. In ani de zile, lent, ce mâncam si cum mâncam ne schimba organismele, sănătatea si viată. Acesta e adevărul.

Care e atunci secretul cu aceste enzime si cum putem sa refacem echilibrul? Ce înseamnă nutriția plina de enzime, sau pe scurt – Nutriția enzimatica?

AVANTAJELE NUTRITIEI ENZIMATICE

Daca avem suficiente enzime, si aici mă refer la multe, nu ceea ce s-a crezut pana acum, putem optimiza tot ce înseamnă nutriție. Bine, bine, dar ce înseamnă asta de fapt?

Nutriția enzimatica înseamnă:

  • FRACTIONAREA EFICIENTA A ALIMENTELOR. Cu enzime, alimentele se fracționează eficient pana la nivel de molecule simple; aminoacizi, lipide sau acizi grași si zaharuri. Acestea sunt principalele clase de molecule pe care corpul poate sa le asimileze. Principalele clase de enzime sunt:
    • Proteazele, adică cele care digera, fragmentează, hidrolizeaza, transforma si metabolizează proteinele sau aminoacizii
    • Lipazele fac același lucru cu grăsimile si acizii grași
    • Amilazele descompun si transforma carbohidrații. Tot in aceasta categorie intra si Celulazele care descompun fibrele, sau tipuri mai tari de carbohidrații.
  • O FLORA MICROBIANA SANATOASA. Daca ai enzimele necesare pentru fiecare tip de aliment acestea sunt pregătite (pre-digerate) pentru asimilare sau pregătite pentru microbiomul din sistemul digestiv care mai procesează si el ceea ce corpul prin enzime nu poate. Microbiomul este populația de bacterii pro biotice vii care transforma alimentele si ce intra in organism in substanțe benefice sau nedăunătoare corpului. Aceste bacterii, împreuna cu enzimele sunt micro-instrumentele noastre. Sunt un fel de micro-roboti vii fără de care viată nu poate exista.
  • VACANTA SI ODIHNA PENTRU PANCREAS SI FICAT. Nutriția enzimatica oferă un ajutor imediat, sau o vacanta pancreasului si ficatului, acestea putând sa își focuseze energia pe funcțiile interne si pe producerea de enzime metabolice de care noi avem foarte mare nevoie. Sunt mii de enzime metabolice de care depinde viată celulelor si a fiecărui sistem intern (Creier, mușchi, oase, orice depinde de enzime).
  • ASIMILARE OPTIMA. Alimentele fiind desfăcute pana la nivel molecular înseamnă o absorbție sau asimilare optima. Doar despre acest proces si optimizarea lui se poate scrie o carte sau mai multe, dar ideea e sa înțelegi ca optimizarea digestiei si a asimilării alimentelor e cheia sănătății. Nu e nevoie sa îți mai bați capul prea tare cu nutriția, caci daca ai enzime, oricum acestea digera tot.
  • EXTRAGEREA DIRECTA A VITAMINELOR SI MINERALELOR NECESARE. Vitaminele si mineralele sunt Co-enzimele de care avem nevoie in egala măsura. In ziua de azi nutriția e suplimentata cu aceste co-enzime pentru ca hrana e săraca in acești compuși.
  • CURATAREA SI OPTIMIZAREA PERETILOR ORGANELOR DIGESTIVE. Enzimele mai fac si munca de vidanjori. Ele descompun si curata plăcile si depunerile de pe pereții intestinelor, de pe fundul stomacului si a duodenului, etc. Majoritatea oamenilor peste 25 de ani nu mai au funcțional decât aproximativ 50% din suprafața intestinelor. Restul e acoperit de deșeuri sau placa.
  • ELIMINAREA EFICIENTA A DESEURILOR. Daca avem suficiente enzime si ceea ce rămâne neasimilat poate fi eliminat fără a intra in putrefacție, asigurând sănătatea intestinul gros.
  • ENZIME METABOLICE. Enzimele digestive care nu sunt folosite in digestie, si care sunt in exces, vor fi asimilate si transformate in enzime metabolice de care avem de fapt cea mai mare nevoie.
  • ECONOMIE DE ENERGIE. De fapt toate aceste procese se pot face cu un consum scăzut de energie, pentru ca de fapt enzimele asta fac, facilitează procesele chimice cu un consum energetic redus. Când înțelegi ca totul se reduce la energie, tot ceea ce spun începe sa facă sens. Enzimele sunt chiar niște instrumente minune de care avem nevoie pentru a ne menține energia si sănătatea.

In concluzie, daca avem apa buna, mâncare si enzime putem spune ca baza e asigurata. Normal ca e o concluzie simplista. Normal ca avem nevoie si de interacțiune sociala, de iubire, de comunicare, de somn, sport si așa mai departe, dar din punct de vedere chimic, având elementele menționate poți menține o homeostazie foarte buna.

Din păcate, daca as fi un cititor simplu al acestui material, nu as fi convins deloc de ceea ce am citit pana acum. Par foarte bune informațiile dar nu sunt convins. Da, as putea spune ca mi-a atras atenția, dar nu mai mult. Așa ca daca ai ajuns pana aici cu cititul, înseamnă ca ceva a rezonat in tine si de aceea sa trec la partea mai interesanta. Care e de fapt treaba cu enzimele?

Gabriel Pesa

…continuarea in partea a 2-a – Cum am descoperit enzimele?


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *