Dieta keto ciclică (DKC)
4 octombrie 2019
Dieta keto vegană
24 octombrie 2019
Dieta keto ciclică (DKC)
4 octombrie 2019
Dieta keto vegană
24 octombrie 2019

Apa și hidratarea în nutriție – între mit și realitate

Spread the love

Nutriție keto

Apa și hidratarea în nutriție – între mit și realitate

  • O privire generală asupra articolului

    • Noțiuni generale despre importanța apei și despre consumul ei
    • Prezentarea principalelor caracteristici despre apa și hidratare (Youtube sau PDF)
      • Caracteristicile principale ale apei:
        • Proprietățile fizice ale apei
        • Semnificația structurii lichide a apei
        • Hidratare
      • Parametri de bază ai apei (Ph-ul, rH-ul, tensiunea superficială a apei)
      • Nivelul de hidratare al organismului
      • Regulile de consum pentru apă
      • Soluții practice pentru hidratare
        • Apa Structurată – Apa vie
        • Sucurile de fructe și legume
      • Concluzii
      • Bibliogafie

Cât de importantă este apa?

Apa este, după aer și somn, următoarea resursă a corpului care este necesar să fie optimizată. Nu e nevoie să bei prea multă apă. Important e să bei apă de bună calitate. Dacă apa nu are calitate, degeaba o bei. Doar pui la treabă excesivă rinichii, lucru pentru care nu îți vor fi recunoscători. În plus, poți pierde și o grămadă de electroliți în acest proces.

Ideea e să te hidratezi, nu să bei multă apă. A bea apă nu înseamnă neapărat că te hidratezi. Apa are nevoie de o anumită structură moleculară armonică, are nevoie de un nivel optim de ph (nici prea mic, dar nici prea mare, în ciuda părerilor actuale din piață), are nevoie de o tensiune superficială mică pentru a fi acceptată de celule, are nevoie de un grad mare de ionizare negativă sau tensiune electrică negativă și are nevoie de o compoziție chimică optimă.

După naștere suntem peste 80% apă, apoi, în tinerețe, suntem aprox. 70% apă, pentru ca, după vârsta de 25 de ani, să avem o cantitate din ce în ce mai mică de apă în corp.

Ce se întâmplâ când suntem doar 55% apă sau mai puțin? Cred că știți deja răspunsul. Apar problemele deoarece celulele nu mai au suficientă masă citoplasmatică să se dividă corect.

Personal, nu prea beau apă, decât dacă este de o calitate superioară. Prefer sucul de portocale, sau alte sucuri de fructe sau legume. Până la urmă apa din aceste alimente este optimă, sau oricum mai bună decât ceea ce se găsește în comerț, cu mici excepții. Din fericire, Romania este binecuvântată la acest capitol. Chiar avem ape foarte bune. Unele mai bune ca altele dar, per total, mult mai bune decât multe ape din lume.

De ce nu putem trăi fara apă? Pentru că apa este viață. Apa e vie și poate să stocheze informație. E mediul cheie în care viata se dezvoltă, se multiplică și moare (sau se transformă).

Ce se întâmplă în corp când nu bem apă?

Funcțiile corpului au de suferit pentru că celulele nu au cu ce să își facă treaba.

Cum ar fi să te apuci de făcut curat în casă dacă nu ai apă? Este aberant, nu-i așa? Sângele și sistemul limfatic sunt în principal compuse din apă, dar sângele reprezintă doar 25% din volumul de apă al corpului. Cea mai mare parte de apă este între celule și în interiorul lor. Astfel, sistemul limfatic reprezintă 75% din volumul de apă total.

Celulele își iau nutrienții și oxigenul din apa interstițială. Tot aici aruncă și toate mizeriile din procesele oxidative.

Același mediu lichid este folosit pentru a transmite constant mesaje chimice cu ajutorul diferitelor molecule de semnalizare. O calitate superioară a apei din corp conduce la o eficiență a transmisiei de informație. Simplu, dacă te gândești așa.

Când membrana unei celule nu este bine hidratată, corpul declanșează un mecanism de urgență, ca formă de apărare și de hidratare. Corpul se protejează de deshidratare cu ajutorul grăsimilor (colesterolului). Membrana se îmbracă într-o peliculă protectoare, ca o cremă, care împiedică uscarea.  Ce este aceasta peliculă? Surpriză! Este colesterol!  Corpul nostru se protejează de deshidratare cu ajutorul colesterolului. Studiile efectuate au arătat că, în 90% din cazuri, colesterolul scade în 21 de zile dacă se bea apă corect, ceea ce înseamnă că în 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratării.

Când se bea apa?

Când ne este sete. Nu există o regulă standard pentru consumul de apă, și credeți-mă, am studiat mult această nevoie.

În medie e nevoie de 1-1.5 litri de apă pe zi, dar nici asta nu e bătută în cuie. Nevoia de apă depinde de ceea ce faci, și unde ești. Cât de mult te deshidratezi sau cât de multă grăsime bună ai  în membranele celulare. Sunt atât de mulți factori care contribuie la menținerea gradului optim de hidratare încât am putea face un workshop doar despre apă și hidratare.

Corpul îți spune cănd ai nevoie de apă și e bine să îl asculți. De ce?

Pentru că vine un moment când nu îți mai este sete și acest lucru este posibil pentru că receptorii din creier nu mai transmit corect semnalele de sete. Și aceștia s-au deshidratat și dau erori. Aceste erori sunt doar erori de transmisie a semnalului informațional. Aici intervine știința și dacă nu esti foarte departe de civilizație și de metodele actuale de investigație, poți afla foarte ușor care este gradul de hidratare al corpului printr-o simplă scanare interstițială.

Apa și hidratarea în nutriție – între mit și realitate

Găsiți mai jos prezentarea în format Youtube sau PDF.


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *