Nutritie keto
O privire generala asupra articolului
Traim intr-o lume in care avem de toate din abundenta, chiar in exces, inclusiv in ceea ce priveste alimentele. La alimente se mai adauga si cantitatea de informatie la care avem acces, care, daca nu este triata si sintetizata, iar sursa nu este cea mai precisa, totul devine complicat si greu de gestionat. Contradictii, excese, combinatii. Multe aspecte de dezbatut, alegeri dificile. Insa totul devine mai usor daca stii ce vrei.
Am descris mai detaliat in alt articol ce presupune o dieta ketogenica, iar acest articol a luat nastere in urma intrebarii: este sau nu dieta ketogenica potrivita pentru mine? E important sa pui intrebarea potrivita pentru a primi raspunsul potrivit. Avand in vedere principiile care stau la baza ei, am luat in considerare si alternativele sale, in special dieta Paleo, cu care are multe elemente comune, dar care are anumite deosebiri.
Dieta ketogenica urmareste producerea de ketone (cetone) de catre corp si folosirea acestora ca sursaprincipala de energie. Pentru ca acest proces sa aiba loc, este nevoie sa se atinga starea de ketoza (cetoza). In regimul ketogenic (cetogenic) avem o restrictie de carbohidrati (in medie nu mai mult de25g/zi) si folosirea grasimilor ca sursa de combustibil in loc de carbohidrati.
Macronutrientii din dieta ketogenica standard (SKD)
Macronutrientii sunt calculati in functie de necesarul caloric zilnic adaptat fiecarei persoane in parte, in functie de constiturie, metabolism, activitate fizica si intelectuala si scop. Exista calculatoare online pentru calcului necesarului individual de macronutrienti.
Dieta accepta:
Este practic sursa de inspiratie pentru dieta ketogenica.
Scurt si la obiect, aceasta dieta vrea sa incurajeze reintoarcerea la modul in care se hranea omul in perioada paleolitica (acum 10.000 de ani). Fundamentele care stau la baza paleonutritiei sunt concepte precum faptul ca omul modern nu a reusit sa se adapteze exploziei de alimente procesate si provenite in urma industrializarii si a agriculturii, neadaptare care a atras dupa sine o mare parte din bolile intalnite astazi, in special cele metabolice (boli cardiovasculare, diabet, dislipidemie, obezitate). De asemenea, nu sustine organismele modificate genetic (GMO) si nici uzul de organofosforice in cultivarea plantelor. Practic, sustine consumul de alimente la care au avut acces si stramosii nostri, oamenii pesterii.
Dieta Paleo nu se bucura de atatea reflectoare precum dieta ketogenica. Nu sunt atat de numeroase studiile clinice, insa cele existente arata ca aduce beneficii in diabet [1] [2] si in starea de sanatate in general [3]. Practic consumul redus de carbohidrati, chiar daca restrictia nu e atat de stricta, aduce dupa sine beneficiile bine cunoscute.
Dieta accepta:
Practic, alimentele din dieta Paleo nu difera cu mult de cele din dieta ketogenica, iar efectele obtinute sunt asemanatoare. Diferentele sunt legate mai mult de conceptele ideologice care le caracterizeaza.
Intrebarea initiala: „este dieta ketogenica potrivita pentru mine?” ar mai putea sa primeasca alaturi inca o intrebare: „Keto sau Paleo?”. Ar putea sa primeasca mai multe intrebari. Raspunsul e acelasi: depinde ce vrei.
Daca vrei sa slabesti, amandoua dietele pot sa ajute, insa dieta ketogenica este mai stricta si mai agresiva, avand rezultate mai rapide.
Daca ai diabet, cel mai indicat ar fi sa se opteze pentru dieta ketogenica, desi nici cea Paleo nu are un continut chiar atat de mare in carbohidrati.
Cele doua diete sunt comparate, dezbatute si analizate si pana la urma nu se poate spune ca este una mai buna decat cealalta. Fiecare are plusuri si minusuri si cea mai buna este pana la urma cea in care crezi. Asa ca…
Propunem sa luam ce e mai bun din ambele si sa mai adaugam si alte elemente (suplimente, post si superalimente). Sa imbinam vechiul cu noul, natura cu stiinta si sa optimizam organismul uman cu uneltele pe care la avem in prezent la indemana, avand grija in acelasi timp sa respectam legile naturii, ale Universului, care au fost dintotdeauna.
Stiinta biohack-ing-ului ne da posibilitatea sa potentam multe din tehnicile nutritionale cu proceduri auxiliare ca exercitiile de respiratie, aparatura de specialitate si alte gadget-uri.
Propunem ca fiecare sa isi asculte corpul, sa isi atinga scopul, iar dieta sa fie conceputa pentru fiecare in parte, fiecare organism fiind unic.
Propunem sa ne bucuram la maxim de viata intr-un organism tanar si sanatos, atat printr-o alimentatie de baza naturala si sanatoasa, cat si prin aportul suplimentar de antioxidanti, enzime, superalimente, uleiuri, aminoacizi. Pentru ca… scopul vietii este viata insasi. Tot la baza ne intoarcem. Tot la nutritie.
__________________________
Referinte:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17583796
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19604407
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185
[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/FRI-100108531