Efectele nedorite ale dietei keto
4 octombrie 2019
Dieta keto ciclică (DKC)
4 octombrie 2019
Spread the love

Nutritie keto

KETO VS. PALEO

O privire generala asupra articolului

 • Dieta ketogenica se focuseaza pe folosirea de grasimi ca sursa principala de energie, in timp ce dieta Paleo urmareste atingerea unui stil de viata care implica o nutritie asemanatoare cu cea a omului care traia in Paleolitic
 • Ambele diete sunt cu continut redus de carbohidrati si au asemanari in ceea ce priceste alimentele pe care le accepta (grasimi sanatoase, alimente neprocesate, surse alimentare naturale), iar beneficiile obtinute sunt asemanatoare
 • Diferentele sunt putine, insa exista (cantitatea de carbohidrati mai mare in Paleo, dieta keto accepta si produse lactate si suplimente), iar diferenta per ansamblu este legata de abordare/perspectiva
 • Exista o cale de mijloc: posibilitatea de a lua ce e mai bun din fiecare in loc sa alegem strict una din ele
 • celeilalte parti. Postul potenteaza si amplifica efectele dietei ketogenice si dieta ketogenica amplifica efectele postului.

Traim intr-o lume in care avem de toate din abundenta, chiar in exces, inclusiv in ceea ce priveste alimentele. La alimente se mai adauga si cantitatea de informatie la care avem acces, care, daca nu este triata si sintetizata, iar sursa nu este cea mai precisa, totul devine complicat si greu de gestionat. Contradictii, excese, combinatii. Multe aspecte de dezbatut, alegeri dificile. Insa totul devine mai usor daca stii ce vrei.

Am descris mai detaliat in alt articol ce presupune o dieta ketogenica, iar acest articol a luat nastere in urma intrebarii: este sau nu dieta ketogenica potrivita pentru mine? E important sa pui intrebarea potrivita pentru a primi raspunsul potrivit. Avand in vedere principiile care stau la baza ei, am luat in considerare si alternativele sale, in special dieta Paleo, cu care are multe elemente comune, dar care are anumite deosebiri.

O scurta recapitulare: Ce este dieta ketogenica?

Dieta ketogenica urmareste producerea de ketone (cetone) de catre corp si folosirea acestora ca sursaprincipala de energie. Pentru ca acest proces sa aiba loc, este nevoie sa se atinga starea de ketoza (cetoza). In regimul ketogenic (cetogenic) avem o restrictie de carbohidrati (in medie nu mai mult de25g/zi) si folosirea grasimilor ca sursa de combustibil in loc de carbohidrati.

Macronutrientii din dieta ketogenica standard (SKD)

 • Continut crescut de Lipide: 75-80%
 • Continut mediu de Proteine: 15-20%
 • Continut scazut de Carbohidrati: 5%

Macronutrientii sunt calculati in functie de necesarul caloric zilnic adaptat fiecarei persoane in parte, in functie de constiturie, metabolism, activitate fizica si intelectuala si scop. Exista calculatoare online pentru calcului necesarului individual de macronutrienti.

Dieta accepta:

 • Carne
 • Lactate
 • Oua
 • Peste si fructe de mare
 • Nuci
 • Uleiuri
 • Avocado
 • Legume si leguminoase cu continut redus de carbohidrati
 • Fructe cu continut redus de carbohidrati

Ce este dieta Paleo (Paleonutritia)?

Este practic sursa de inspiratie pentru dieta ketogenica.

Scurt si la obiect, aceasta dieta vrea sa incurajeze reintoarcerea la modul in care se hranea omul in perioada paleolitica (acum 10.000 de ani). Fundamentele care stau la baza paleonutritiei sunt concepte precum faptul ca omul modern nu a reusit sa se adapteze exploziei de alimente procesate si provenite in urma industrializarii si a agriculturii, neadaptare care a atras dupa sine o mare parte din bolile intalnite astazi, in special cele metabolice (boli cardiovasculare, diabet, dislipidemie, obezitate). De asemenea, nu sustine organismele modificate genetic (GMO) si nici uzul de organofosforice in cultivarea plantelor. Practic, sustine consumul de alimente la care au avut acces si stramosii nostri, oamenii pesterii.

Dieta Paleo nu se bucura de atatea reflectoare precum dieta ketogenica. Nu sunt atat de numeroase studiile clinice, insa cele existente arata ca aduce beneficii in diabet [1] [2] si in starea de sanatate in general [3]. Practic consumul redus de carbohidrati, chiar daca restrictia nu e atat de stricta, aduce dupa sine beneficiile bine cunoscute.

Dieta accepta:

 • Carne de la animale hranite cu iarba
 • Peste si fructe de mare
 • Oua
 • Nuci si seminte
 • Uleiuri vegetale sanatoase
 • Fructe si legume proaspete, cartofi, morcovi, dovleac

Practic, alimentele din dieta Paleo nu difera cu mult de cele din dieta ketogenica, iar efectele obtinute sunt asemanatoare.  Diferentele sunt legate mai mult de conceptele ideologice care le caracterizeaza.

Asemanari

 • ambele diete incurajeaza consumul de alimente din surse sanatoase
 • ambele diete incurajeaza consumul de grasimi sanatoase (ulei de avocado, ulei de cocos, ulei de masline extravirgin)
 • ambele diete incurajeaza consumul de alimente neprocesate si fara aditivi alimentari
 • ambele diete descurajeaza consumul de cereale si leguminoase, dar din motive diferite: Paleo: pentru ca oamenii pesterii nu aveau asa ceva de pus pe masa, keto: pentru ca, pe langa un continut mare in carbohidrati, contin si antinutrienti precum acidul fitic [4]
 • ambele diete descurajeaza consumul de zahar: dieta keto pentru ca intrerupe procesul de ketoza, dieta Paleo pentru ca nu era zahar in paleolitic; dieta Paleo accepta totusi indulcitori ca si mierea sau siropul de artar.

Deosebiri

 • desi multe elemente sunt comune, este o diferenta de viziune: dieta ketogenica urmareste o optimizare metabolica si are o abordare stiintifica, in timp ce dieta Paleo urmareste reintoarcerea la origini. Una din ele practic se focuseaza pe rezultat, in timp ce cealalta pe sursa.
 • continutul de carbohidrati din dieta ketogenica este foate redus, pentru a nu intrerupe ketoza (cetoza), in tip ce paleonutritia accepta si alimente mai bogate in carbohidrati, atata timp cat sunt neprocesate (cartofi dulci, dovleac, morcovi, fructe proaspete, miere, sirop de artar); oricum sunt ambele niste diete cu continut redus de carbohidrati, prin simplul fapt ca sunt eliminate din start alimentele procesate
 • dieta Paleo descurajeaza consumul de lactate, in timp ce dieta ketogenica accepta si poate chiar incurajeaza unele produse (ghee, unt si branzeturi provenite de la animale hranite cu iarba, produse nepasteurizate, iaurturi); Aici e o paranteza mai mare. Organismul uman matur nu este facut sa digere lactoza si cazeina din lapte, ceea ce facem noi prin consumul de lactate este un moft care ne costa la sanatate (bolile inflamatorii, bolile nervoase degenerative). Exista insa enzime care contin lactaza si ajuta in digestia produselor lactate. Cautati-le si folositi-le.
 • dieta keto accepta utilizarea de suplimente ca si ketonele exogene si multe altele, in timp ce paleonutritia nu (omul pesterii nu avea ester ketone la indemana)

Intrebarea initiala: „este dieta ketogenica potrivita pentru mine?” ar mai putea sa primeasca alaturi inca o intrebare: „Keto sau Paleo?”. Ar putea sa primeasca mai multe intrebari. Raspunsul e acelasi: depinde ce vrei.

Daca vrei sa slabesti, amandoua dietele pot sa ajute, insa dieta ketogenica este mai stricta si mai agresiva, avand rezultate mai rapide.

Daca ai diabet, cel mai indicat ar fi sa se opteze pentru dieta ketogenica, desi nici cea Paleo nu are un continut chiar atat de mare in carbohidrati.

Cele doua diete sunt comparate, dezbatute si analizate si pana la urma nu se poate spune ca este una mai buna decat cealalta. Fiecare are plusuri si minusuri si cea mai buna este pana la urma cea in care crezi. Asa ca…

Ce propunem?

Propunem sa luam ce e mai bun din ambele si sa mai adaugam si alte elemente (suplimente, post si superalimente). Sa imbinam vechiul cu noul, natura cu stiinta si sa optimizam organismul uman cu uneltele pe care la avem in prezent la indemana, avand grija in acelasi timp sa respectam legile naturii, ale Universului, care au fost dintotdeauna.

Stiinta biohack-ing-ului ne da posibilitatea sa potentam multe din tehnicile nutritionale cu proceduri auxiliare ca exercitiile de respiratie, aparatura de specialitate si alte gadget-uri.

Propunem ca fiecare sa isi asculte corpul, sa isi atinga scopul, iar dieta sa fie conceputa pentru fiecare in parte, fiecare organism fiind unic.

Propunem sa ne bucuram la maxim de viata intr-un organism tanar si sanatos, atat printr-o alimentatie de baza naturala si sanatoasa, cat si prin aportul suplimentar de antioxidanti, enzime, superalimente, uleiuri, aminoacizi.  Pentru ca… scopul vietii este viata insasi. Tot la baza ne intoarcem. Tot la nutritie.

__________________________

Referinte:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17583796

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19604407

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/FRI-100108531


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *