Beneficiile dietei ketogenice
4 octombrie 2019Mituri nutriționale în dieta ketogenică
4 octombrie 2019Nutritie keto
Ketonutritia si Postul intermitent
O privire generala asupra articolului
- Acest mod de nutritie imbina beneficiile dietei ketogenice cu cele ale postului intermitent
- Este cel mai eficient mod pentru a slabi, pentru regenerare si reintinerire (anti-aging)
- Exista mai multe variante de a tine postul si mai multe optiuni de intervale, iar scurtarea ferestrei de hrana se face treptat
- Atat dieta ketogenica cat si postul au fiecare multe beneficii pentru organismul uman. De ce le-am aduce impreuna? Pentru ca prin aceasta practica o parte potenteaza efectele celeilalte parti. Postul potenteaza si amplifica efectele dietei ketogenice si dieta ketogenica amplifica efectele postului.
Dieta ketogenica in general
Este o dieta cu continut redus de carbohidrati, mediu de proteine si mare de grasimi si are ca principiu folosirea grasimilor ca sursa principala de energie.
Pentru o descriere mai detaliata despre cum functioneaza dieta ketogenica.
Vezi articolul despre: Dieta ketogenica si notini fundamentale.
Organismul uman este programat sa functioneze pe doua tipuri de surse energetice: carbohidrati sau grasimi. Acestea pot sa alterneze si sa fie folosite fiecare in functie de circumstante. Pentru ca acest lucru sa fie eficient este nevoie de o adaptabilitate metabolica crescuta, care se castiga in timp. Odata castigata, corpul face foarte usor trecerea de la utilizarea unei surse la cealalta.
In ultima perioada, obiceiurile alimentare in care s-a incurajat consumul de carbohidrati ca sursa principala de energie a scazut capacitatea oamenilor sa utilizeze grasimile, lucru care pentru stramosii nostri era un lucru absolut normal. E necesar sa ne recuperam aceasta abilitate pentru o functionare optima a organismului, mai ales a sistemului nervos, care, practic, sta la baza la tot.
Dintre beneficiile dietei ketogenice [1] mentionez: scaderea in greutate, optimizarea sistemul nervos, stabilizarea valorile glicemice, cresterea nivelului energetic, reducerea inflamatiei si protejarea sistemului cardiovascular. Aplicatiile medicale pentru dieta ketogenica au adus dovezi ale beneficiilor in: diabetul zaharat, epilepsie, Alzheimer, boli cardiovasculare etc.
E important de mentionat ca putem sa avem o ketoza endogena (prin dieta si post) sau exogena (suplimentand cu ketone exogene), iar alegerea celei mai potrivite variante ar trebui sa ia in considerare atat starea de sanatate cat si ce anume se urmareste.
Pentru mai multe detalii, vezi articolul referitor la beneficiile dietei ketogenice.
Postul
Exista fel si fel de variante de post. Postul este practic o perioada in care nu mananci. Postul poate varia de in continut: de la postul cu apa la cel uscat, la cele care permit consumul de grasimi sau suplimente sau care restrictioneaza doar anumite categorii de alimente, sau poate varia in durata: de la ore la zile sau chiar saptamani. In functie de ceea ce vrem sa obtinem, se poate alege una dintre variante.
Postul pe care aleg sa il descriu mai in detaliu este postul cu apa sau „postul negru”, fiind cel mai potrivit pentru a obtine in mod eficient efecte de regenerare si reintinerire (antiaging). Principiile care stau la baza postului sunt faptul ca organismul nostru stie cel mai bine ce are nevoie, mai bine decat ceea ce credem noi ca stim sau mai bine decat cred altii ca stiu pentru noi. De aceea este necesar sa ii dam periodic un repaus alimentar, timp in care organismul nostru isi redistribuie resursele acolo unde este nevoie. Organismul nu se poate regenera in profunzime decat in conditii de repaus. Acest lucru este valabil de mii de ani. In conditiile supraalimentarii, corpurile noastre nu mai au posibilitatea de a se repara, fiind constant bombardati de prea multa mancare si mai ales mancare cu caracter inflamator (gluten, zahar, lactate).
Pe scurt, fenomenele care au loc in timpul postului sunt: autofagia (adica celulele care sunt bolnave sau batrane sunt distruse), iar materialele sunt mai apoi reciclate/redistribuite unde este nevoie – regenerarea si reintinerirea.
Cand trebuie sa mananci, corpul uman secreta grelina, hormonul care iti transmite ca iti e foame. Acest fenomen declanseaza activarea unei gene unice, gena foamei, care declanseaza niste procese foarte complexe: · Activarea enzimelor sistemice avansate de eliminare a deseurilor intracelulare (super enzime) · Producerea de hormoni si in special de HGH (Hormonul de crestere) care in mod normal este inhibat de o gramada de alte mecanisme. · Declansarea fenomenului de regenerare si rescriere a celulelor. Unele mor pentru a se produce alte noi, altele vor fi reparate.
Beneficiile postului pot include:
- Scaderea in greutate prin consumarea grasimii depozitate. Cand este epuizata glucoza din sânge, corpul consuma mai apoi rezervele de glicogen din ficat, iar apoi se indreapta spre grasimea depozitata ca sursa de energie. Acest proces poate sa dureze mai mult sau mai putin. Daca organismul este keto-adaptat si se intra in post de pe o dieta ketogenica, procesul va avea loc mai repede fata de un organism care nu este keto adaptat si la care intrarea in post se face dupa un consum mai crescut de carbohidrati.
- Studiile facute pe animale arata ca cele care mananca mai rar au o durata mai lunga de viata [2]. De asemenea, populatiile care tin post in mod regulat au o durata de viata mai lunga.
- Imbunatatirea activitatii metabolice (optimizarea nivelului de insulina si a glucozei din sânge, scaderea tensiunii arteriale, a lipidelor, a inflamatiei) [3]. Aici aveti un podcast despre implicatiile medicale are postului intermitent cu dr. Jason Fung, in special in ceea ce priveste diabetul.
- Imbunatatirea sanatatii sistemului nervos prin autofagie si neurogeneza (formarea de noi neuroni) si prin producerea de corpi cetonici, care pot activa factori de crestere neuronala [4]
- Imbunatatirea rezistentei la efort fizic prin producerea de noi mitocondrii [5]
- Optimizarea sistemului imunitar. Daca e sa ne gandim, atunci cand suntem bolnavi, in mod natural nu ne este pofta de mancare, tocmai pentru ca organismul are nevoie de repaus alimentar ca sa isi faca treaba legata de vindecare.
In timpul postului este important de reținut ca, in cazul in care apar stările de amețeala sau disconfort, problema este lipsa de electroliți. Stările de oboseala, amețeala si alte senzații nu se datoreaza lipsei de mancare, ci a lipsei de ioni si electroliti. Recomand apa cu sare.
Postul pe intervale sau postul intermitent
E vorba de ceea ce se mai numeste „micul post”, adica o perioada din zi in care nu se mananca, doar se bea apa, pentru a permite organismului sa distribuie nutrientii primiti in intervalul in care se mananca acolo unde este nevoie. Ideal, pentru maxim de beneficii [6], ar fi sa se ajunga la o masa pe zi, insa acest lucru se face treptat, pentru ca organismul trebuie reprogramat sa functioneze altfel decat stia sa functioneze pana acum, iar pentru asta e nevoie de timp. Fiecare trebuie sa evalueze unde anume se incadreaza, de unde porneste si unde vrea sa ajunga.
Exista mai multe etape:
Etapa 1: 13-15 ore de repaus alimentar cu 11-9 ore de mese
Etapa 2: 15-18 ore de repaus alimentar cu 9-6 ore de mese
Etapa 3: 20-22 ore de repaus alimentar cu 4-2 ore de mese
Etapa 4: O masa pe zi la un interval de 23 de ore – o masa complexa cu alimente dense.
Pe masura ce intervalul de alimentatie se restrange, cantitatea de mancare care se consuma odata se mareste. Acelasi lucru e valabil pentru compozitia mesei.
Intr-adevar, in societate exista convingerea ca trebuie sa avem 3 mese pe zi, insa bolile aparute cu acest tip de nutritie sunt un semn ca ceva nu e in regula. Mai mult. A fost deja demonstra de mai multe teste clinice ca nivelul ridicat de grelina care intervine in cele mai multe cazuri de 3 ori pe zi si care corespunde cu momentele in care ni se face foame, este doar un mecanism social programat. De ce? Pentru ca nivelul de grelina scade chiar daca nu mananci nimic, si urca din nou in momentul in care erai obisnuit cu urmatoarea masa. Si tot asa.
Dieta ketogenica si postul intermitent
Am vazut beneficiile dietei ketogenice, am vazut beneficiile postului intermitent si se poate observa ca se potentiaza unul pe celalalt si in acelasi timp lucreaza oarecum sincergic spre obtinerea acelorasi rezultate. Practic, postul intermitent poate sa accentueze starea de ketoza obtinuta deja prin dieta, iar dieta ketogenica facilitează efectele obtinute in post prin faptul ca, pe langa ca ii ofera nutrientii potriviti organismului, permite ca mecanismele din post sa fie declansate mult mai repede decat dintr-un regim bazat pe carbohidrati.
In timpul postului, unii consuma cafea sau cafea cu unt sau ketone. In functie de efectele pe care vrea fiecare sa le obtina, se poate lua in considerare si aceasta optiune. Daca se doreste obtinerea regenerarii si reintineririi, cel mai bine este sa se nu se ingere nimic in afara de enzime si electroliti, pentru ca orice aliment declanseaza un raspuns metabolic, care intrerupe procesele din post. Daca efectul cautat este accentuarea starii de ketoza, o cafea cu unt sau ulei de cocos sau ketonele exogene sunt ideale pentru a accentua ketoza si ajuta sa se treaca mai usor prin post.
Deci, cum incepi un astfel de program? Treptat.
Ma puteti contacta pe site pentru o programare in vederea initierii unui program dedicat acestui procedeu care necesita o atenta monitorizare ([email protected])
Dave Asprey are un program pentru a incepe postul intermitent in dieta lui Bulletproof, bazat pe un interval de 16 ore de post si 8 ore de mese, care include totusi si o cafea Bulletproof in intervalul de post. Puteti accesa aici articolul.
__________________________
Referinte:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28701250
[2] https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/fasting-increases-health-lifespan-male-mice
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28715993
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5064803/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/