Nutritie Keto
O privire generala asupra articolului
Istoricul acestui tip de nutritie e mai complex, dar versiunea simplificata este ca in perioada regimului ketogenic te hranesti cu grasimi, proteine, si putine fibre (frunze, lujeri si fructe cu indice mic de carbohidrati) pentru ca sa fortezi organismul sa declanseze mecanismul de ketogeneza. Rezultatul este productia de ketone (cetone), care vor fi folosite ca combustibul in loc de zahar.
Corpul uman produce energie (ATP) folosind 2 tipuri de combustibil:
Declansarea mecanismului de ketogeneza are nevoie de scaderea curbei de insulina si cresterea nivelului de glucagon, proces care declanseaza mecanismul de ketoza (producerea de energie din lipide). Simultan creierul poate produce glucoza prin gluconeozeneza din grasime.
Ketonele, ca tip de energie chimica este mai puternica si mai sustenabila pe un termen mai lung decat energia produsa din zaharuri si carbohidrati.
Secretul declansarii procesului de ketoza este alimentatia saraca in carbohidrati si zaharuri. Atentie caci regimul ketogenic e nevoie sa fie tinut in cicluri care permit, in functie de scopul propus, realimentarea corpului la intervale regulate cu carbohidrati.
E nevoie de cel putin 4 zile ca acest proces de ketoza (cetoza) sa inceapa. In acest tip de nutritie nivelul de insulina din sange scade si creste nivelul de glucagon. In medie, dupa 4-5 zile de dieta ketogenica, corpul incepe sa produca ketone si se hranesca efectiv cu grasime; Important e sa nu ii furnizezi zaharuri, carbohidrati sau alcool. Orice nevoie auxiliara de carbohidrati se metabolizeaza direct de catre ficat din grasimi. Corpul poate produce singur acesti carbohidrati. Diferenta este ca va produce exact cat are nevoie, nu ii vei avea in exces in corp.
Din cand in cand poti sa mai mananci zaharuri sau carbohidrati, dar numai dupa ce ai declansat procesul de ketoza, pe care e nevoie sa il mentii. De exemplu, dupa 5 zile poti manca in a 6 zi putini carbohidrati ca un fel de recompensa, dar apoi revii la dieta ketogenica. Echilibru e totul. Nimic nu e batut in cuie.
Postul, postul intermitent sau pe intervale si restrictia calorica de carbohidrati combinate cu sport intensiv, care in mod natural iti va epuiza rapid rezervele de carbohidrati din organism.
Cand vorbesc de post, ma refer la postul negru, adica doar apa. Exista cateva mecanisme si biohacks care nu intrerup postul negru si care ne ajuta sa tinem post mai usor. Cafeaua neindulcita si uleiurile pot ajuta in acest sens, dar nu sunt singurele.
Corpul uman este echipat sa foloseasca si grasimile ca si combustibil, insa milioane de ani oamenii au mancat cand aveau de mancare, nu 3 mese pe zi. Mancarea nu era disponibila asa cum este azi. Uneori nu era nimic de mancare zile in sir, adica oamenii practicau postul intr-un mod natural. Excesul de grasime era folosit in astfel de perioade cand mancarea nu era disponibila. Si regnul animal face, de fapt, acelasi lucru.
Cercetatorii au redescoperit ca e mult mai efficient sa folosim grasimile pentru ardere in loc de zahar. Asta nu inseamna ca nu avem nevoie de carbohidrati. Avem, dar nu intr-o cantitate atat de mare in fiecare zi.
__________________________
Referinte:
[1] The Complete Book of Ketones: A Practical Guide to Ketogenic Diets and Ketone Supplements 1st Edition
[2] Coconut Ketones – website; Mary T. Newport M.D.