Dieta Keto – Noțiuni fundamentale
26 septembrie 2019
Reguli de bază în nutriția ketogenică
4 octombrie 2019
Spread the love

Nutritie Keto

KETONELE

O privire generala asupra articolului

 • Articolul urmareste sa explice ce sunt ketonele (cetonele).
 • Vom afla cum se activeaza mecanismul de ketoza.
 • Vom afla ce metode naturale avem sa declansam mecanismul de ketoza.
 • Vom vedea la ce sunt utile ketonele.
 • Vom vedea care sunt principalii macro si micro-nutrienti.

Ce sunt Ketonele (cetone)?

 • Pe scurt, ketonele sunt acizi grasi complexi extrasi de corp prin ketogeneza din grasimi care sunt utilizati de corp drept sursa de energie celulala. Corpul poate folosi pentru energie zaharuri (carbohidrati) sau ketone (cetone). Cele 2 surse de energie sunt interschimbabile insa exista niste diferente.
 • Cel mai complet material legat de ketone mi se pare studiul lui Mary T. Newport M.D si cartea ei The Complete Book of Ketones: A Practical Guide to Ketogenic Diets and Ketone Supplements 1st Edition[1]. Site-ul ei[2] si povestea din spatele lui este impresionanta. Va sugerez un podcast cu Dr. Mary Newport ce a fost inregistrat in colaborare cu cei de la HVMN.
 • Arderea si folosirea ketonelor conduce la implicit la arderea de grasimi in exces, stabilizeaza nivelul de insulina si de zahar in sange, scade dramatic inflamatia sistemica a corpului si protejeaza sistemul cardiovascular si Sistemul Nevos Central (SNC)
 • Principalele ketone pe care le produce corpul si pe care le putem lua si din surse externe sunt:
  • Acetoacetat (AcAc)
  • Acidul Beta-Hidrobutiric BHB (Beta-Hydrobutiric Acid)
  • Acetona
 • Mai pe romaneste, Ketoza sau regimul Ketogenic inseamna sa folosesti grasimea ca sursa principala de energie in loc de zahar si carbohidrati.

Cum se activeaza mecanismul de ardere a grasimilor prin ketogeneza?

Istoricul acestui tip de nutritie e mai complex, dar versiunea simplificata este ca in perioada regimului ketogenic te hranesti cu grasimi, proteine, si putine fibre (frunze, lujeri si fructe cu indice mic de carbohidrati) pentru ca sa fortezi organismul sa declanseze mecanismul de ketogeneza. Rezultatul este productia de ketone (cetone), care vor fi folosite ca combustibul in loc de zahar.

Corpul uman produce energie (ATP) folosind 2 tipuri de combustibil:

 • Zaharuri sau carbohidrati (zaharuri cu descompunere lenta).
 • Si lipide sau grasimi pe care le transforma in ketone (cetone).
 • In cazuri extreme corpul poate transforma si proteinele in energie, sau daca aminoacizii din proteine nu sunt de calitate.

Declansarea mecanismului de ketogeneza are nevoie de scaderea curbei de insulina si cresterea nivelului de glucagon, proces care declanseaza mecanismul de ketoza (producerea de energie din lipide). Simultan creierul poate produce glucoza prin gluconeozeneza din grasime.

Ketonele, ca tip de energie chimica este mai puternica si mai sustenabila pe un termen mai lung decat energia produsa din zaharuri si carbohidrati.

Secretul declansarii procesului de ketoza este alimentatia saraca in carbohidrati si zaharuri. Atentie caci regimul ketogenic e nevoie sa fie tinut in cicluri care permit, in functie de scopul propus, realimentarea corpului la intervale regulate cu carbohidrati.

Cum se declanseaza ketogeneza?

E nevoie de cel putin 4 zile ca acest proces de ketoza (cetoza) sa inceapa. In acest tip de nutritie nivelul de insulina din sange scade si creste nivelul de glucagon. In medie, dupa 4-5 zile de dieta ketogenica, corpul incepe sa produca ketone si se hranesca efectiv cu grasime; Important e sa nu ii furnizezi zaharuri, carbohidrati sau alcool. Orice nevoie auxiliara de carbohidrati se metabolizeaza direct de catre ficat din grasimi. Corpul poate produce singur acesti carbohidrati. Diferenta este ca va produce exact cat are nevoie, nu ii vei avea in exces in corp.

Din cand in cand poti sa mai mananci zaharuri sau carbohidrati, dar numai dupa ce ai declansat procesul de ketoza, pe care e nevoie sa il mentii. De exemplu, dupa 5 zile poti manca in a 6 zi putini carbohidrati ca un fel de recompensa, dar apoi revii la dieta ketogenica. Echilibru e totul. Nimic nu e batut in cuie.

Ce metode naturale de a produce ketone am la dispozitie?

Postul, postul intermitent sau pe intervale si restrictia calorica de carbohidrati combinate cu sport intensiv, care in mod natural iti va epuiza rapid rezervele de carbohidrati din organism.

Cand vorbesc de post, ma refer la postul negru, adica doar apa. Exista cateva mecanisme si biohacks care nu intrerup postul negru si care ne ajuta sa tinem post mai usor. Cafeaua neindulcita si uleiurile pot ajuta in acest sens, dar nu sunt singurele.

De ce sunt bune ketonele?

Corpul uman este echipat sa foloseasca si grasimile ca si combustibil, insa milioane de ani oamenii au mancat cand aveau de mancare, nu 3 mese pe zi. Mancarea nu era disponibila asa cum este azi. Uneori nu era nimic de mancare zile in sir, adica oamenii practicau postul intr-un mod natural. Excesul de grasime era folosit in astfel de perioade cand mancarea nu era disponibila. Si regnul animal face, de fapt, acelasi lucru.

Cercetatorii au redescoperit ca e mult mai efficient sa folosim grasimile pentru ardere in loc de zahar. Asta nu inseamna ca nu avem nevoie de carbohidrati. Avem, dar nu intr-o cantitate atat de mare in fiecare zi.

__________________________

Referinte:

[1] The Complete Book of Ketones: A Practical Guide to Ketogenic Diets and Ketone Supplements 1st Edition

[2] Coconut Ketones – website; Mary T. Newport M.D.


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *